Hoe kies je de beste crèche voor  je kind

Voor een ouder is het altijd een prettig gevoel als je weet dat je kindje veilig is bij de crèche. Je gaat dan ook met een goed en rustig gevoel naar je werk omdat je weet dat je kind in veilige handen is van bekwame kinderbegeleiders.

Als je ouder weet dat je kind in een veilige crèche is, dan kan je, je ook beter op je werk concentreren. Want niet is zo lastig als je twijfelt en op de haverklap moet bellen om te controleren al alles wel goed is met je kind. Natuurlijk zal je als ouder, alvorens je besluit je kind in een crèche te plaatsen je eerst zal inspecteren als de plaats wel voldoet aan alle eisen om je kind op de juiste manier op te vangen.

Als ouder let je ook op de huiselijke sfeer die er heerst, het eten dat wordt opgediend aan de kinderen, welke activiteiten worden er met je kind gedaan gedurende de dag. Welke educatieve spelletjes worden er gedaan, wat wordt hen aangeleerd en hoe gaat je kindje om met andere kinderen?

Het is wel gebleken dat in sommige gevallen de praktijk toch wat anders eruit ziet dan de geweldige websites, die beloven te doen wat ze posten. Kinderen die hongerig en hangerig zijn wanneer je ze ophaalt. Je krijgt verhaaltjes te horen dat de kinderen veel huilen en niet genoeg rusten, wordt je dan gebeld om je kind op te halen. Hoe ga je dan door met je werk?

Voorwaarden

Aan welke voorwaarden moet een crèche voldoen alvorens jij je kind daar plaatst? Een goed meetmoment is het scoreformulier 2011. Dit formulier dat het Nederlands Consortium Kinderopvang Onderzoek (NCKO) gebruikt om de crèches te beoordelen. Het NCKO is een samenwerking van de Universiteit van Amsterdam, de Radboud Universiteit Nijmegen en de Universiteit Leiden. Om de vier jaren doen zij een groot onderzoek naar de pedagogische kwaliteit van de Nederlandse crèches.

Functionering crèches

Het moet wel gezegd worden dat in 2008 de Nederlandse crèches het niet zo goed deden. Dat kwam ook deels door de marktwerking die met de Wet Kinderopvang (2005) ingevoerd was. Het bleek dat er grote groepen kinderen waren en soms was er maar één begeleider of leidster die met die groep bezig was. De hoge werkdruk was heel erg voelbaar ook dankzij de bijkomende karweitjes als schoonmaken, vegen, dweilen etc. De leidsters hadden niet genoeg aandacht voor de kinderen en de educatieve vaardigheden waren vrijwel nihil.

Hier krijgt u 10 tips voor het uitzoeken van een 

1. Brengen en halen

Weet je dat het nog steeds gebeurd, dat kinderen worden opgehaald terwijl de leidster dat niet eens in de gaten heeft?

Wat je wel zou kunnen doen?  Heel rustig en ontspannen groeten even nog een handdruk geven als het gedag zeggen van je kind zwaar valt. Maar bij het ophalen van je kind ook je kind in ontvangst nemen maar ook even napraten over de ontwikkelingen van je kind.

2. Voeding

Het is helemaal geweldig als je kind op de crèche ook nog eens gezonde voeding krijgt. Je betaalt dan wel iets meer. Ook hebben sommige crèches ook wat meer te bieden zoals een broodje in de namiddag samen met het middagmaal zodat het in de avond ook bijna niet meer hoeft te eten omdat zijn of haar buikje nog lekker vol zit.

3. Dagbesteding

Weten wat er gaat gebeuren is heel erg belangrijk. Er moet  voldoende afwisseling zijn tussen activiteiten, rustpauzes, eten, verschonen en slapen. Een vast ritme geeft het kind ook een stukje vertrouwen en houvast. Het is ook belangrijk dat er een afwisseling is van de verschillende creatieve bezigheden. Het is ook leuk als de  kinderen ook gezellig kunnen stoeien, dansen op verschillende muziek of iets samen maken in de keuken.

4 Crèche indeling en inrichting

Het is prettig als je een crèche binnenloopt en het is schoon, fris en goed verlicht en er staan genoeg bedjes, tafeltjes en stoeltjes netjes gereld. Besteed ook aandacht aan het sanitair, zijn er schone kinder wc’s, schone douch ruimtes, genoeg speelgoedmanden en kasten en de aanwezigheid van educatief speel materiaal. Het zou ook leuk zijn als er wat creaties van de kinderen aan de muur hingen of wat leuke foto’s van de kinderen. Dat geeft een vertrouwd en veilig gevoel. Het is ook belangrijk dat de kinderen vrij buiten kunnen spelen en dat alles goed beveiligd is zodat ze naar harte lust kunnen rennen, kruipen en klimmen.

5. Educatief speelgoed

Let erop dat er voldoende speelgoed aanwezig is. Genoeg bouwsteentjes, rammelaars, papier, verf en muziek instrumenten. Zolang het maar veilig gebeurd en geen scherpe voorwerpen en of giftige stoffen in handbereik zijn van de kinderen.

6. Verschillende groepen

Hoe worden de kindergroepen verdeeld onder de leidsters. Het is een beter overzicht als per leidster er ongeveer vier baby’s worden onder gebracht of zes iets grotere kinderen. Zo zijn de kinderen ook beter beheersbaar.  Je hebt dan ook een goed overzicht. Het is beter om de leeftijdsgenootjes  bij elkaar te brengen zo hebben ze dan ook meer aan elkaar.

7. Activiteitenschema’s

Activiteiten zijn een must in de creche. Het is leuk als er met de kinderen muziek gemaakt wordt en er met ze gedanst wordt. zo ontwikkelen ze ook hun ritme gevoel. Zorg er wel voor dat de muziek niet te luid is. het is ook leuk om gezellig te knutselen met elkaar of er mag een leuk verhaaltje worden voorgelezen. Ook theater mag erbij komen. Het is altijd leuk om de kindjes verschillende rollen te laten spelen.

8. Spelenderwijs leren

Elke dag een beetje naar buiten met de kinderen is een must. Zo leren ze op een leuke gezellige manier kennis maken met de plantjes, bloemen, boompjes en beestjes, ze kunnen er aan voelen en ruiken. Ze mogen ook zelfs de plantjes water geven. Dat vinden ze vast wel heel spannend. Het is ook goed om de kinderen spelenderwijs kennis te laten maken met letters, woorden en cijfers. De computer mag er ook wel bij maar hou de tijd in de gaten dat het niet te lang duurt.

9. Omgang met kinderen

Het is aanbevolen dat de leidsters heel lief en aardig zijn. Ze moeten ten alle tijden de positieve aspecten van het kind benadrukken. Zoveel als mogelijk een positieve houding op na houden zodat de kinderen ook met alles en nog wat naar je toe kunnen komen. Praten en luisteren is heel erg belangrijk. Als je met ze praat gebeurd dat liever op hun oog hoogte. Ook met de baby gezellig op de grond zitten zodat die naar je toe kan kruipen. Probeer zoveel als mogelijk persoonlijk contact te hebben met de kinderen.

10. Taal

Let erop dat de leidsters duidelijk en begrijpelijk praten. De kinderen moet begrijpen wat er gezefd wordt. Er moet veel gesproken worden met de kinderen zo kunnen ze hun taal en spraak vermogen beter ontwikkelen. Praten de medewerkers veel en begrijpelijk? Benoemen ze wat ze doen? Hebben ze veel gesprekjes met de kinderen? Dat alles bevordert de taalontwikkeling.

Volgens emeritus hoogleraar pedagogiek Louis Tavecchio (UvA, en NCKO) zijn mensen het belangrijkste bij de opvoeding van kinderen. De interactie tussen leidster en kinderen speelt een zeer belangrijke rol bij, hoe de kinderen onderling met elkaar omgaan, én hoe ze de ruimte en alle spelmaterialen ervaren.

Nu heb je een idee van een goede crèche, en kan je met een gerust hart naar je werk.